Conveni entre el sector docent i el professional de la informàtica per reforçar el seu compromís amb la societat

3 de juliol de 2020

posts/2020/07/09/ConvenioCCII_AENUI_2020_J6hkzhT.jpg

L’Associació d’Ensenyants Universitaris de la Informàtica (AENUI) i el Consell General de Col·legis Professionals en Enginyeria Informàtica (CCII) han formalitzat un conveni de col·laboració per al desenvolupament d’activitats d’interès per a ambdues parts. Les dues entitats tenen objectius i interessos en els camps formatiu, científic, tecnològic, professional i social en general. Per això, el principal propòsit del conveni és formalitzar aquests punts de trobada i com abordar-los en cooperació..

L’acord, que ha estat rubricat en un acte virtual per part del coordinador de la AENUI, Faraón Llorens, i el president del CCII, Fernando Suárez, té una durada inicial de 3 anys des de la seva signatura. No obstant això, no cal entendre-ho com una cosa puntual i acotat en el temps, sinó que es tracta de “potenciar i fer pública una relació que ja es té des de fa molts anys”, com indica Llorens. I afegeix: “Anem a posar negre sobre blanc la nostra col·laboració i fer-la arribar a la societat”..

Com explica Suárez, la col·laboració entre els dos sectors, el docent i el professional, resulta interessant per diferents aspectes. D’una banda, perquè la docència està dirigida a formar i capacitar els futurs professionals i aquí el CCII pot aportar valor pel seu coneixement de el sector tecnològic i de les demandes en matèria de capacitació que formen part de les necessitats de el món empresarial, especialment tenint en compte el dinamisme i la vertiginosa velocitat a la qual avança la tecnologia. “Estar en el dia a dia d’aquestes demandes ens permet traslladar-les a la docència universitària d’una manera àgil i d’acord a les seves necessitats”, afirma el president del CCII. D’altra banda, el futur de la tecnologia en l’educació és el de donar lloc a un entorn a l’aula que s’assembli a què hi ha a l’exterior, i aquest entorn és cada vegada més tecnològic. “Hem de reforçar les disciplines tecnològiques, és absurd que un alumne no sàpiga programar quan viu envoltat d’objectes programables”, manifesta Suárez..

En el mateix sentit s’expressa el coordinador de l’AENUI: “A la part docent de les universitats, i més en les enginyeries, formem als professionals. I els professionals són els que van fent avançar la societat “. Per això, Llorens recorda que les universitats han d’estar pendents del que la societat demana per formar bons professionals i assegura que “més que un acord entre la AENUI i el CCII, es tracta d’un compromís públic amb la societat en uns moments en els que la informàtica juga un paper clau en el present, però més encara en el futur “..

UNA TRANSFORMACIÓ DIGITAL ACCELERADA PEL CONFINAMENT

Suárez subratlla que la pandèmia ha forçat a les institucions “a posar en marxa una transformació digital en situació d’emergència, a avançar dramàticament tot el que no havien fet anteriorment”. És per això que únicament les institucions que de veritat s’havien pres seriosament aquesta transformació digital han complert durant aquests mesos de confinament. “La tecnologia, quan l’hem necessitat, ha estat completament a l’alçada i ens ha ofert eines amb prestacions que estaven molt per sobre de l’ús que sabíem fer d’elles, ia baix preu”, indica el president de l’CCII. Així, Suárez qüestiona algunes “maneres d’impartir classe i d’ensenyar que estan profundament antiquades” i posa en relleu que l’educació ha d’experimentar urgentment la seva pròpia transformació digital..

Per Llorens, el context actual ha demostrat dues coses. D’una banda, que la tecnologia ha estat una gran aliada que ens ha permès estar connectats amb els nostres cercles pròxims i amb els nostres companys de treball, i que ens ha permès mantenir el funcionament de les organitzacions. De l’altra, que encara que la tecnologia sigui un complement útil en moltes facetes, “no podem prescindir d’el contacte personal”. “Això és el que hem d’ensenyar als enginyers informàtics a la universitat; i això és el que han de tenir en compte els professionals informàtics a l’dissenyar i desenvolupar les eines tecnològiques que van a fer avançar a la nostra societat “, conclou el coordinador de l’AENUI.

PROPERA PARADA, LES JENUI 2020

Si bé hi ha un ampli ventall d’activitats que poden sorgir de la col·laboració entre la AENUI i el CCII al llarg d’aquests anys, la primera i més immediata es materialitzarà durant la celebració de les XXVI Jornades sobre l’Ensenyament Universitari de la Informàtica (JENUI 2020), que estan organitzades per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) i, per primera vegada en la seva trajectòria, es desenvoluparan en format virtual els dies 8 i 9 de juliol. Aquestes jornades són el millor aparador per presentar enfocaments innovadors orientats a millorar la docència de la Informàtica a les universitats.

Font: CCII

Filtre per categories